Home Zprávy AI Date #2: Jak na tvorbu videí s AI

AI Date #2: Jak na tvorbu videí s AI

by Redakce
David Duc

Tento výstup je autorským textem Denisy Faltové | 4. června 2024 jsem se vydala na druhý ročník akce AI Date, který se konal v kancelářích Mo-cha na pražském Pankráci. Protože pro práci používám hlavně textové nástroje, tak jsem byla nadšená z možnosti si pod vedením profíků Davida Duce a jeho kolegy vyzkoušet něco nového – tvorbu videí pomocí nástrojů umělé inteligence. AI Crunch byl mediálním partnerem této akce.

Program zahrnoval i úvod do AI v podání Barbory Malinovské z České asociace umělé inteligence. Bára nám poskytla zábavnou formou přehled o propojení technologie a lidských dovedností v širším kontextu.

Barbora Malinovska
Úvodní slovo v podání Barbory Malinovské. Autor: Taste

Workshop s Davidem Ducem a Woodym Thanhem

Po úvodu jsme se rozdělili do menších skupin a zamířili na jednotlivé workshopy. Já jsem si vybrala workshop Davida Duca, specialisty na tvorbu videí. 

David Duc a jeho kolega začali workshop představením vybraných AI nástrojů pro videoprodukci a jednotlivých kroků, které za videoprodukcí stojí. Dozvěděla jsem se tak před samotným workshopem, co všechno je potřeba mít připravené a každý krok procesu tvorby videa lektoři popsali velmi srozumitelně.

David Duc
Autor: Taste

Praktická část: tvorba vlastního krátkého videa

Po teoretickém úvodu jsme se pustili do praktické části – tvorby vlastního videa pomocí AI nástrojů. Každý z nás dostal příležitost vyzkoušet si zmiňované aplikace a software, které David a jeho kolega doporučili. Tvorba videa byla rozdělena do jednotlivých částí a ke každé části byla představena aplikace, která je k dispozici zdarma alespoň ve formě dema. 

Lektoři se museli vypořádat s větším globálním výpadkem služeb OpenAI, zejména ChatGPT, což ale zvládli na výbornou. Měli připravené již hotové prompty, takže nakonec místo generování jsme všichni využili stejné zadání. Zajímavé pak bylo, že i přes shodné zadání dopadl výsledek každého účastníka úplně jinak. 

K workshopu jsme dostali i podrobný návod, včetně odkazů na všechny použité aplikace, a spousty dalších informací. 

Pokud byste si chtěli zkusit doma sami vygenerovat video od úplného začátku po titulky, tak tady je zkrácená verze postupu a nástrojů: 

  1. Generování nápadů a scénářů: Chat GPT- Android / iOS
  2. Generování hlasu: Elevenlabs
  3. Rozpohybování fotek: Runway ML
  4. Generování zvuků: Stableaudio
  5. Generování titulků: Submagic,  CaptionsAndroidiOS (placené/nepovinné)
  6. Edit v mobilu: Capcut, Android / iOS 

David a jeho kolega byli velmi ochotní a vždy připraveni pomoci. Když někdo narazil na problém nebo měl dotaz, okamžitě přišli na pomoc a poskytli jasné a konkrétní rady. Díky jejich podpoře se mi podařilo rychle zvládnout nové nástroje a vytvořit vlastní krátké video.

AI Date
Autorka textu v průběhu workshopu. Autor: Taste

Výsledek

Z workshopu jsem si tak odnesla nejen nové dovednosti a znalosti a konkrétní výstup v podobě vlastního videa, ale hlavně nadšení do zkoušení nových nástrojů a experimentování i v oblasti, ze které jsem původně měla trochu obavy.

Na výsledné video, které má ještě své mouchy, které by se ale zvládly s trochou času navíc napravit, se můžete podívat níže.

AI technologie se neustále posouvají kupředu a je tak náročné sledovat vývoj ve všech oblastech. Proto je potřeba se jednou za čas setkat s lidmi, kteří jsou profesionálové třeba trochu v jiné oblasti, vyměnit si zkušenosti a inspirovat se navzájem.

Tento výstup je autorským textem Denisy Faltové.

Číst dále

AI Crunch

Online magazín AI Crunch přináší informace ze světa umělé inteligence. Sleduj nové trendy a nadějné startupy využívající potenciál AI. Obsah pro tebe chroustáme do čtivé podoby.

©2024 AI Crunch