Home Zprávy Kinobox využívá umělou inteligenci pro předpovídání hodnocení filmů

Kinobox využívá umělou inteligenci pro předpovídání hodnocení filmů

by Redakce
Radim Horák - Kinobox

Zjistit, jaký film bude u diváků hit, a využít při tom umělou inteligenci. To nově jako jeden z prvních na světě zvládne filmový portál Kinobox, který ke svému 30. výročí spustil redesignovanou verzi webu plnou technologických vychytávek. Nová funkce ukáže uživatelům pravděpodobné hodnocení filmů až s několikaměsíčním předstihem. Návštěva filmové premiéry tak již nebude sázka do loterie, ale diváci mohou díky Kinoboxu znát přibližnou kvalitu filmu předem. Za technologickým řešením AI ratingu stojí pražské studio elevup, které legendární filmový portál přestavělo od základu.

„I když je Kinobox čerstvý třicátník, chce být moderním průvodcem pro všechny filmové fanoušky současnosti. Naším cílem je lidem pomoci s výběrem kvalitního filmu, který teprve vstupuje do kin, nebo je navnadit na snímky, jejichž premiéra se blíží. A právě umělá inteligence je užitečným nástrojem, který dokáže kvalitu snímku poměrně slušně předpovědět. Díky množství dat v naší databázi tak dokážeme predikovat úspěch či neúspěch filmu několik měsíců dopředu,“ popisuje novinku Radim Horák, ředitel Kinoboxu. Novou funkci přitom český filmový portál uvádí jako jeden z prvních na světě. Z nadcházejících filmových novinek jako nejlépe předpovídá díla Oppenheimer (86 %), Duna: část druhá (83 %) a Napoleon (81 %).

Autor: Kinobox

K výpočtu bere umělá inteligence v potaz řadu informací. Nejenže se dívá na úspěšnost dosavadní tvorby všech herců, scenáristů či režisérů, kteří se na daném díle podíleli, ale do hodnocení zahrnuje například aktuální kondici filmařů. „Nejpřesnější AI známku budou mít pochopitelně díla, k nimž existuje co největší množství platných informací a indicií pro to, jak na tom tvůrci a jejich díla jsou. Debutanti budou v tomto případě v nevýhodě, ve výsledku však budou moci AI a všechny přítomné překvapit a pyšnit se tím, že je na ně umělá inteligence krátká. I tak se ale hodnocení uživatelů oproti AI ratingu lišilo jen o několik procentních bodů,“ doplňuje Daniel Jay Lett, spoluzakladatel a CEO vývojářského studia elevup. To stojí jak za novým algoritmem pro výpočet hodnocení, tak i za novou podobou portálu Kinobox.

Novou funkci oznámil portál Kinobox 28. června, tedy tři měsíce od spuštění nové verze webu k oslavě třicátého výročí. Filmová platforma, která doposud obsloužila přes 1 milion unikátních uživatelů měsíčně, má ambici změnit způsob, jakým Češi konzumují videoobsah. K tomu má pomoci i propojení se streamovacími platformami Netflix, HBO, Voyo či Disney. Místo manuálního procházení každé zvlášť tak uživatel jednoduše vybere, které platformy si platí, a Kinobox mu rovnou nabídne dostupný obsah. 

Číst dále

AI Crunch

Online magazín AI Crunch přináší informace ze světa umělé inteligence. Sleduj nové trendy a nadějné startupy využívající potenciál AI. Obsah pro tebe chroustáme do čtivé podoby.

©2024 AI Crunch